Dodatek papryki i cebuli sprawia,że buraczki nabierają wspaniałego smaku.Doskonałe jako dodatek do dań mięsnych, przygotowana z nich zupa jest rewelacyjna.
Składniki:
3 kg.buraczków
ZALEWA
1/2 szk.oleju
1 szk.wody
1 szk.cukru
1 szk.octu 10%
2 łyżki soli
3 duże papryki czerwone
4 duże cebule
Buraczki na zimę z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Buraczki umyć i ugotować w wodzie do miękkości,przestudzić.Obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2.
Przygotować zalewę.Cebulę i paprykę oczyścić umyć i pokroić w kostkę.W garnku zagotować wszystkie składniki zalewy,dodać warzywa i całość gotować na wolnym ogniu około 15 min,do czasu zeszklenia się warzyw.
3. Przestudzoną zalewą zalać buraczki,wymieszać i włożyć do słoików.Słoiki pasteryzować 10 min.od czasu zagotowania się wody.Przestudzić i wynieść w chłodne miejsce.
Komentarze