Buraczki na ciepło

0 (0 ocen)

Pamiętam ten smak z dzieciństwa, mama robiła mi takie buraczki.... Tych na zimno z cebulką wtedy nie lubiłam ;)

Składniki:

  • 4 buraki
    1 łyżeczka masła klarowanego
    0,5 szklanki mleka
    1 czubata łyżeczka mąki pszennej
    sól i pieprz czarny do smaku
    1 łyżeczka soku z cytryny
    szczypta cukru

Buraczki na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obrać, umyć, przekroić na 4 kawałki. ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową i upiec (najlepiej przy okazji jakiegoś ciasta lub chleba) do miękkości. Wystudzić.

    Buraki zetrzeć na tarce, wrzucić do rondelka, dodać masło i przesmażyć.

    W międzyczasie w mleku rozmieszać mąkę, wlać do buraków i zagotować. Dusić na małym ogniu kilka minut.

    Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Wymieszać . Podawać na ciepło do obiadu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy