Buraczki marynowane

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Najlepiej smakują jako dodatek do obiadu, ale sprawdzą się także jako przystawka.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 2 kg. czerwonych buraczków
    2 cebule
    Zalewa:
    1 szklanka octu 10%
    1 szklanka cukru
    2 szklanki wody
    2 łyżeczki soli
    Dodatkowo:
    słoiki
    do każdego słoika: listek laurowy,5 ziaren gorczycy, 2 ziarenka czarnego pieprzu

Buraczki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Składniki zalewy doprowadzam do zagotowania. Buraczki gotuję do miękkości, studzę, obieram ze skórki, kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w plasterki. Do słoików kładę buraczki i cebulę, listek laurowy i ziarna, zalewam zalewą. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy