Buraczki do obiadu

  • wyświetlono: 414 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ciekawy i smaczny dodatek do drugiego dania. Pasuje również do wędlin. Wyśmienita przystawka dla smakoszy buraczków ćwikłowych z dodatkami.

  • 20min

Składniki

Składniki:
1 kg buraczków ćwikłowych
1-2 łyżeczki tartego chrzanu
1 winne jabłko
Sól, cukier i pieprz do smaku
Płatki migdałowe, jogurt naturalny

Sposób przygotowania przepisu:

Buraczki do obiadu

  • 1. Wykonanie: Buraczki ugotować z odrobiną soli pod przykryciem, wystudzić, zetrzeć na tarce o małych otworach. Jabłko obrać i też zetrzeć na tarce o małych otworach, dodać do buraczków. Dodać chrzan, sól, cukier i pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszać, odstawić na 1-2 godziny do połączenia się składników. Przed podaniem posypać prażonymi płatkami migdałowymi, dodać kleks jogurtu naturalnego.

Porady

Składniki można też zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Jeśli chcemy by buraczki były nieco kwaśniejsze można dodać soku z cytryny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzusezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Buraczki zasmażane do obiadu

Dodane przez: Kuchnia Koloru Blond

Buraczki zasmażane do obiadu

Bardzo popularny dodatek do obiadu,...

Buraczki tarte do obiadu

Dodane przez: Gregorhspeed

Buraczki tarte do obiadu

Nasze ulubione, tradycyjne, choć...

tarte buraczki z cebulką do obiadu

Dodane przez: tasty-and-fit

tarte buraczki z cebulką do obiadu

Uwielbiam buraczki. Pieczone, duszone,...

Buraczki zasmażane na jarzynkę do obiadu

Dodane przez: kuchenny świat

Buraczki zasmażane na jarzynkę do obiadu

Zapraszam na kolejną wersję buraczków....

Marchewka z groszkiem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Marchewka z groszkiem do obiadu

Marchewka z groszkiem - klasyka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE