Buraczki do obiadu

  • wyświetlono: 322 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ciekawy i smaczny dodatek do drugiego dania. Pasuje również do wędlin. Wyśmienita przystawka dla smakoszy buraczków ćwikłowych z dodatkami.

  • 20min

Składniki

Składniki:
1 kg buraczków ćwikłowych
1-2 łyżeczki tartego chrzanu
1 winne jabłko
Sól, cukier i pieprz do smaku
Płatki migdałowe, jogurt naturalny

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Buraczki do obiadu

  • 1. Wykonanie: Buraczki ugotować z odrobiną soli pod przykryciem, wystudzić, zetrzeć na tarce o małych otworach. Jabłko obrać i też zetrzeć na tarce o małych otworach, dodać do buraczków. Dodać chrzan, sól, cukier i pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszać, odstawić na 1-2 godziny do połączenia się składników. Przed podaniem posypać prażonymi płatkami migdałowymi, dodać kleks jogurtu naturalnego.

Porady

Składniki można też zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Jeśli chcemy by buraczki były nieco kwaśniejsze można dodać soku z cytryny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzusezonowe_przysmaki
 

Komentarze

Podobne przepisy

tarte buraczki z cebulką do obiadu

Dodane przez: tasty-and-fit

tarte buraczki z cebulką do obiadu

Uwielbiam buraczki. Pieczone, duszone,...

szparagi

Dodane przez: Babcia Tereska

ZIELONE SZPARAGI DO OBIADU

Zielone szparagi do obiadu - danie...

image-1ehrkr2

Dodane przez: Mniam1

Pieczone ziemniaki do obiadu

Pieczone ziemniaki to smaczny dodatek...

Czerwone buraczki na obiad

Dodane przez: Ejszetka

Czerwone buraczki na obiad

Czerwone buraczki idealnie nadają...

pyszne i zdrowe

Dodane przez: justyna33

buraczki do drugiego dania

zdrowy dodatek do drugiego dania