Buraczki czerwone z żurawiną

  • wyświetlono: 2168 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Czerwone gotowane buraczki ze smacznym dodatkiem żurawiny. Świetnie smakują z tradycyjnym mielonym.

Mniam1

Składniki

3 buraki czerwone
1/2 szklanki żurawiny
1 duża cebula
50 g masła
sól
pieprz czarny mielony
ocet winny do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Buraczki czerwone z żurawiną

  • 1. Buraczki gotować, aż będą miękkie ok 1godz. Obrać ze skórki i zetrzeć na tartce jarzynowej. Na patelni usmażyć cebulę. Dodać żurawinę i podsmażyć. W garnku rozpuścić masło, wrzucić buraczki i cebulę z żurawiną. Przyprawić i dusić jeszcze około 5 minut. Najlepsze na ciepło. Smacznego!

Porady

Suszoną żurawinę również można zastąpić świeżą, która nada kwasowości buraczkom.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

buraczki

Dodane przez: marysiaz

Buraczki z jabłkiem

Pyszny dodatek do dań mięsnych,...

buraczki zasmazane

Dodane przez: klementynka

buraczki zasmażane z czosnkiem

Takie buraczki robi moja mama,...

Buraczki z pomarańczą

Dodane przez: anik9

Buraczki z pomarańczą

Smak pomarańczy świetnie komponuje...

Zasmażane buraczki z wiśniami

Dodane przez: JustKuchcik

Zasmażane buraczki z wiśniami

Buraczki na ciepło w nietypowym...

Buraczki chrzanowe z majonezem

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Buraczki chrzanowe z majonezem

Wspaniały dodatek do obiadu o wyrazistym...

buraczki z cytrynką

Dodane przez: justi2401

Buraczki z cytrynką

Smaczny i zdrowy sposób na wykorzystanie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE