Buraczany barszcz

4.98 (163 ocen)

  • 20 min

Barszczykiem zalewam gotowane ziemniaki. Posypuje zieleniną i danie obiadowe gotowe.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    • 5-6 buraczków
    • 2 łyżki octu,
    • przyprawa uniwersalna, sól, pieprz,
    • 3-4 łyżki śmietany kwaśnej,
    • 2 łyżki mąki,
Wystaw ocenę:

4.98 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Buraczany barszcz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i zalewamy wodą (około 1,5 l). Tak przygotowane buraczki gotujemy około 20 min z dodatkiem octu. Po ugotowaniu odcedzamy uzyskamy wywar buraczany. Wywar ten zagotowujemy, Zabielamy śmietaną i zagęszczamy mąką. Doprawiamy do smaku.

Porady

Barszczyk można też podawać z gotowanym jajkiem do chleba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować