Jeśli lubicie spędzać czas na świeżym powietrzu i jeść pyszne przekąski, to ta propozycja na pewno przypadnie Wam do gustu.
60 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
Składniki na 8 sztuk
Naleśniki:
2 małe młode buraki, ugotowane i obrane ze skórki
350ml mleka
100ml wody niegazowanej
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
70g margaryny np Optima Omega 3
Ok 1½ szklanki mąki (ciasto ma mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany)
Nadzienie:
350g chudego twarogu
3 łyżeczki jogurtu naturalnego
6 rzodkiewek
Odrobina soli i pieprzu do smaku
8 pomidorków koktajlowych
Dodatkowo:
Szczypiorek do wiązania sakiewek
Kilkanaście małych listków botwinki
Buraczane sakiewki z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko miksujemy z burakiem tak by nie było widocznych jego cząstek. Margarynę topimy i lekko studzimy. Dodajemy jajko, wodę niegazowaną, mąkę, sól oraz tłuszcz. Miksujemy ciasto i odstawiamy na ok 30 minut, by odpoczęło. Po tym czasie smażymy naleśniki na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu po ok minucie z pierwszej i kilkudziesięciu sekundach z drugiej strony. Usmażone przykrywamy folią by nie wyschły i przygotowujemy twarożek.
Ser, rzodkiewki i jogurt miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku.
Na środek każdego naleśnika nakładamy po 1 łyżeczce serka, układamy pomidorka i ponownie pokrywamy serkiem. Zwijamy w kształt sakiewki przewiązując ją szczypiorkiem i dekorując liśćmi botwinki. Zabieramy na piknik ;)
Komentarze