Buraczane sakiewki z twarożkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Jeśli lubicie spędzać czas na świeżym powietrzu i jeść pyszne przekąski, to ta propozycja na pewno przypadnie Wam do gustu.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 8 sztuk

    Naleśniki:
    2 małe młode buraki, ugotowane i obrane ze skórki
    350ml mleka
    100ml wody niegazowanej
    1 jajko
    1 płaska łyżeczka soli
    70g margaryny np Optima Omega 3
    Ok 1½ szklanki mąki (ciasto ma mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany)

    Nadzienie:
    350g chudego twarogu
    3 łyżeczki jogurtu naturalnego
    6 rzodkiewek
    Odrobina soli i pieprzu do smaku
    8 pomidorków koktajlowych

    Dodatkowo:
    Szczypiorek do wiązania sakiewek
    Kilkanaście małych listków botwinki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sakiewki Naleśniki Twarożek

Buraczane sakiewki z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko miksujemy z burakiem tak by nie było widocznych jego cząstek. Margarynę topimy i lekko studzimy. Dodajemy jajko, wodę niegazowaną, mąkę, sól oraz tłuszcz. Miksujemy ciasto i odstawiamy na ok 30 minut, by odpoczęło. Po tym czasie smażymy naleśniki na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu po ok minucie z pierwszej i kilkudziesięciu sekundach z drugiej strony. Usmażone przykrywamy folią by nie wyschły i przygotowujemy twarożek.
    Ser, rzodkiewki i jogurt miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku.

    Na środek każdego naleśnika nakładamy po 1 łyżeczce serka, układamy pomidorka i ponownie pokrywamy serkiem. Zwijamy w kształt sakiewki przewiązując ją szczypiorkiem i dekorując liśćmi botwinki. Zabieramy na piknik ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować