Buraczane risotto z kozim serem i z chipsami z jarmużu

0 (0 ocen)

postanowiłam ugotować sobie coś w sexy kolorze violet :) Wyszło prawdziwe pornofood

Składniki:

  • Składniki:

    400 g ryżu arborio
    2 ugotowane i obrane buraki (średniej wielkości)
    1 duża cebula

    2 ząbki czosnku
    4 łyżki masła
    200 g tartego parmezanu
    1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia)
    150 g koziego sera
    kilka listków jarmużu
    oliwa do chipsów jarmużowych
    świeżo mielony pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto Chipsy

Buraczane risotto z kozim serem i z chipsami z jarmużu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy, by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tę powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy. Dodajemy buraczki starte na tarce. Gotujemy przez 5 min cały czas mieszając.
  • 2. Następnie dodajemy tarty parmezan i mieszamy by się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia. Ryż musi być kremowy, lekko kleisty ale nie rozgotowany i musi wchłonąć bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy garnek i odstawiamy na 10 minut. Plastry koziego sera chwilkę smażymy na patelni grillowej. A listki jarmużu skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 150 stopniach przez 5 minut (uwaga szybko się palą). Risotto wykładamy na półmisek, podajemy z grillowanym kozim serem i chipsami jarmużu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Jarmuż Kozi ser

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować