Pesto:
Pęczek natki pietruszki,
4 łyżki startego parmezanu,
sok z 1/2 cytryny,
100 g solonych nerkowców,
ok. 100 ml oliwy z oliwek,
1 ząbek czosnku,
sól, pieprz (do smaku)
Buraczane kopytka z pietruszkowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, gotujmy w osolonej wodzie (1 łyżka), studzimy. Mielimy maszynką, lub blenderem na idealne pure. Buraki gotujemy w skórce, z odrobiną soli. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Przestudzamy i obieramy, blenduję. Ziemniaki łączymy z mąką pszenną, burakami, jajkiemi łyżeczką soli. W razie potrzeby dodaje jeszcze mąkę ew. mąkę ziemniaczaną. Odrywamy porcję ciasta, układamy na blacie, rolujemy rękoma na odrobinie mąki. Tworzymy wałki, nożem odcinamy kopytka. Jeśli ciasto się lepi podsypuję je dodatkowo mąka pszenną lub mąką ziemniaczaną. Gotujemy partiami w osolonej wodzie 2-3 min. od wypłynięcia. Po wrzuceniu kopytek, mieszamy delikatnie łyżką drewnianą żeby nie przywarły. Możemy dodać odrobinę oleju do wody. Odcedzamy. Podajemy z pietruszkowym pesto.
Pesto:
Wszystkie składniki blendujemy. Doprawiamy do smaku.
Komentarze