Buraczane bułki

0 (0 ocen)

Nietuzinkowy przepis na apetyczne buraczane bułeczki. Dopełnienie stanowi nadzienie z dodatkiem mięsa, brokułów, sera feta i żółtego.

Składniki:

  • 350g mąki pszennej
    50g mąki gruboziarnistej
    2 łyżeczki suchych drożdży
    2/3 łyżeczki soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    125ml soku z buraka
    125ml wody

    Nadzienie:
    4 łyżki keczupu
    4 różyczki brokuła
    50g sera feta
    30-40g sera żółtego
    80-100g mięsa gotowanego z kurczaka
    przyprawa do pizzy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasta

Buraczane bułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche drożdże rozcieńczyć w niedużej ilości ciepłej (40stopni) wody (30-40ml) i odstawić na kilka minut.
  • 2. Mąkę pszenną i gruboziarnistą przesiać do miski od kombajna kuchennego.
  • 3. Dodać sól i powoli wlewać wodę, sok z buraka i rozcieńczone drożdże. Pod koniec dodać oliwę z oliwek.
  • 4. Gotowe ciasto przełożyć do miski, nakryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
  • 5. Na deskę posypać mąki i wyłożyć ciasto, rozdzielić na osiem równych części. Z każdej części uformować okrągłe bułeczki, wyłożyć blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
  • 6. Dnem szklanki zrobić w każdej bułeczce wgłębienie, do którego wyłożyć nadzienie: łyżeczkę keczupu, kawałek brokuła, trochę mięsa i parę kostek fety. Na koniec posypać przyprawą i żółtym serem tartym na drobnych oczkach.
  • 7. Piec bułeczki ok. 20-25 min w 200 stopniach.

Porady

Ciasto wyrobiłam w kombajnie kuchennym. Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą być temp. pokojowej. Do nadzienia wykorzystałam mięso z kurczaka z rosołu i ugotowane brokuły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Buraki Mięso Sery Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować