1 średni burak cukrowy
10 dkg drożdży
1 kg mąki
szczypta soli
szczypta cukru
1 jajko
szklanka kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania przepisu:
Buraczak
1.
Buraka obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować ( ok. 60 min). Następnie wyjąć wody, w której się gotował ( Nie wylewać wody!). Pozostawić do ostygnięcia wodę i buraka.
2.
W wodzie z buraka rozrobić drożdże i odstawić do wyrośnięcia (ok 15 min).
3.
Kawałki buraka pokroić w drobną kostkę.
4.
Pozostałe składniki przełożyć na stolnicę, dodać pokrajanego buraka, a następnie rozpuszczone w wodzie drożdże. Zagnieść ciasto, następnie przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia (1 godzinę)
5.
Ciasto podzielić na 2 części, przełożyć na 2 blachy, piec ok. 1 godzinę.
6.
Upieczone ciasto posmarować śmietaną i posypać cukrem.
SMACZNEGO!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze