Buły z kapustą i serem białym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z 1 łyżką ciepłego mleka,1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki.Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 15 minut ,aby rozczyn ruszył.
2.Do mąki dodać sól,rozczyn,jajka i ciepłe mleko,zagnieść ciasto.Na koniec dodać olej i wyrobić gładkie ciasto.
3.Przykryć ściereczką i zostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
4.Gdy ciasto będzie rosło przygotować farsz:kapustę drobno pokroić,zalać gorącą wodą i ugotować.Odcedzić.
5.Cebulę drobno pokroić i usmażyć na odrobinie oleju,dodać do kapusty i przesmażyć,przyprawić do smaku solą i pieprzem,lekko przestudzić.
6.Do przestudzonej kapusty dodać pokruszony ser biały.
7.Ciasto wałkować, wycinać krążki nakładać farsz,zlepiać i formować bułeczki.
8.Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 30 minut ,żeby podrosły.Wstawić do gorącego piekarnika i piec około 45 minut.
9.Upieczone przestudzić i smacznego.
Porady
Bułeczki urosną więc należy je ułożyć w większych odstępach.Zamiast papieru można posmarować blaszkę margaryną i oprószyć mąką.
Komentarze