Bułki żurawinowo - dyniowe

  • wyświetlono: 222 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

smaczne na sniadanie lub kolację

IMG_20200815_103145

Składniki


50 g suszonej żurawiny
100 g dyni ( startej na grubych oczkach )
350 g mąki pszennej typ 500
30 g świeżyć drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju rzepakowego
100 ml letniego mleka 3,2%
100 ml letniej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Bułki żurawinowo - dyniowe

  • 1. Drożdże wrzucić do miski, zasypać cukrem i ucierać aż będą płynne. Następnie wlać letnie mleko i wodę oraz olej. Mąkę przemieszać z solą, wsypać do miski, dodać startą dynię i żurawinę i wyrobić ciasto. Miskę z wyrobionym i oprószonym mąką ciastem zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość ponownie wyrobić i podzielić na 8 kawałków.
  • 2. Formować kulki, które kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, można zrobić nożem rowek przez środek każdej kulki i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki piec 30 minut w 190 stopniach. Upieczone bułki przestudzić.' Takie bułki najlepiej smakują z domowym masłem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzupieczywokonkurs_żurawina

Komentarze

Podobne przepisy

image-0fjmaef

Dodane przez: KuchniaPoli

Bułki żytnie

Bułki są delikatne i pulchne z...

Bułki śniadaniowe

Dodane przez: dorota w

Bułki śniadaniowe

Pyszne bułki śniadaniowe, idealne...

bułki twarogowe

Dodane przez: benka

Bułki twarogowe

Bułki z dodatkiem twarogu dodanego...

Bułki drożdżowe.

Dodane przez: weronika63

Bułki drożdżowe

Bardzo smaczne, duże buły drożdżowe,...

bułki bez drożdży

Dodane przez: magdam0307

Bułki bez drożdży

Doskonała alternatywa dla pieczywa...

Preclowe bułki

Dodane przez: dorota w

Preclowe bułki

Pyszne śniadaniowe bułki. Robi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE