Bułki żurawinowo - dyniowe

0 (0 ocen)

smaczne na sniadanie lub kolację

Składniki:


  • 50 g suszonej żurawiny
    100 g dyni ( startej na grubych oczkach )
    350 g mąki pszennej typ 500
    30 g świeżyć drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka cukru
    3 łyżki oleju rzepakowego
    100 ml letniego mleka 3,2%
    100 ml letniej wody

Bułki żurawinowo - dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wrzucić do miski, zasypać cukrem i ucierać aż będą płynne. Następnie wlać letnie mleko i wodę oraz olej. Mąkę przemieszać z solą, wsypać do miski, dodać startą dynię i żurawinę i wyrobić ciasto. Miskę z wyrobionym i oprószonym mąką ciastem zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość ponownie wyrobić i podzielić na 8 kawałków.
  • 2. Formować kulki, które kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, można zrobić nożem rowek przez środek każdej kulki i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki piec 30 minut w 190 stopniach. Upieczone bułki przestudzić.' Takie bułki najlepiej smakują z domowym masłem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy