50 g suszonej żurawiny
100 g dyni ( startej na grubych oczkach )
350 g mąki pszennej typ 500
30 g świeżyć drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju rzepakowego
100 ml letniego mleka 3,2%
100 ml letniej wody
Bułki żurawinowo - dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wrzucić do miski, zasypać cukrem i ucierać aż będą płynne. Następnie wlać letnie mleko i wodę oraz olej. Mąkę przemieszać z solą, wsypać do miski, dodać startą dynię i żurawinę i wyrobić ciasto. Miskę z wyrobionym i oprószonym mąką ciastem zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość ponownie wyrobić i podzielić na 8 kawałków.
2.Formować kulki, które kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, można zrobić nożem rowek przez środek każdej kulki i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki piec 30 minut w 190 stopniach. Upieczone bułki przestudzić.' Takie bułki najlepiej smakują z domowym masłem.
Komentarze