Bułki ziołowe z oliwkami z pomidorową nutą

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Najlepsze jeszcze ciepłe z masłem lub dobrą oliwą ... nic dodać nic ująć tylko smakować :)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka miodu lub cukru
    2 łyżki mleka lub wody
    450 g mąki pszennej typ 700
    150 g mąki orkiszowej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oregano
    1 łyżka bazylii
    6 suszonych pomidorów
    60 g czarnych oliwek
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki oleju
    350 g letniej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki ziołowe z oliwkami z pomidorową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy miód i 2 łyżki wody. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Całość posypujemy odrobiną mąki i zostawiamy na 10 minut, aż zaczyn "ruszy".
    2. Obie mąki przesiewamy do misy robota kuchennego lub naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto ręcznie. Dodajemy sól, zioła, pokrojone oliwki i pomidory, całość mieszamy.
    3. Do mąki wlewamy rozczyn, letnią wodę i przy użyciu robota lub ręcznie zagniatamy ciasto. Gdy składniki się połączą , dodajemy olej i koncentrat pomidorowy, cały czas wyrabiając ciasto, aż będzie odchodzić od brzegów misy.
    4. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski
    i przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką. Zostawiamy do podwojenia objętości na około godzinę.
    5. Po godzinie przekładamy ciasto z misy na stolnicę, chwilę wyrabiamy i kleimy bułeczki. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie je spłaszamy i zostawiamy na chwilę do podrośnięcia, na około 15 minut.
    6. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bułki pieczemy około 20 minut. Studzimy je na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Bułka Oliwki Oregano Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować