Bułki z ziarnami słonecznika

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

puszyste, pyszne:)

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na 10 bułek:
    150 g słonecznika łuskanego
    100 g mleka w proszku
    170 g ciepłej i przegotowanej wody
    2 łyżki masła śmietankowego
    2 łyżki cukru
    ½ łyżeczki soli
    2 szklanki mąki
    6 g świeżych drożdży
    1 całe jajko
    1 żółtko do posmarowania
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki z ziarnami słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułka 1. Mleko w proszku rozrabiamy z wodą, mieszamy do chwili połączenia się, dodajemy masło oraz cukier oraz pokruszone drożdże. Łączymy ze sobą składniki i odstawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 1 całe jajko, sól, słonecznik (garść ziaren pozostawiamy do posypania bułek), dodajemy wcześniej przygotowany rozczyn i zagniatamy ciasto do momentu aż stanie się miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
  • bułka 2. Gdy ciasto wyrośnie formujemy 10 bułeczek. Najpierw tworzymy kulkę, którą następnie spłaszczamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Gdy bułeczki wyrosną, smarujemy je z żółtkiem połączonym z 1 łyżką mleka a następnie posypujemy ziarnami słonecznika. Tak przygotowane bułki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut do momentu zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować