Aby trochę podkręcić ich smak dodałam do ciasta zmiksowane suszone pomidory. Bułki dzięki temu zyskały na smaku i wyglądzie, bo są lekko pomarańczowe. Doskonale smakują z różnymi dodatkami, ale same równie są pyszne. Serdecznie polecam:)
1 godz. 30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
200 g mąki typ 750
200 g mąki orkiszowej jasnej
1 opakowanie drożdży instant
5 g cukru
1 łyżeczka soli
35 g suszonych pomidorów
250 ml wody
100 g jogurtu naturalnego 0%
Bułki z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do małej miseczki przełożyć pomidorki, zalać wodą i zostawić na 30 minut. Po tym czasie przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami i zmiksować.
Do miski przełożyć mąkę, dodać drożdże, sól, cukier. Wymieszać. Dodać pomidory i wstępnie wyrobić . Dodać jogurt i wyrobić ciasto. Wyrabiać około 7 minut. Przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Po tym czasie ponownie krótko zagnieść ciasto i podzielić na 8 części. Uformować okrągłe bułeczki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką. Odłożyć na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec około 20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
100 g to 184 kcal.
Komentarze