Bułki z siemieniem lnianym

0 (0 ocen)

Bułki bardzo długo smakują jak świeże, nawet na 3 dzień

Składniki:


  • 100 ml wody
    150 ml mleka
    2 łyżki cukru
    10g świeżych drożdży
    1 jajko
    2 łyżki oliwy
    2,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki żytniej
    0,5 szklanki siemienia lnianego
    1 łyżeczka soli
    Dodatkowo:
    Mleko do posmarowania
    Siemię i sezam do posypania

Bułki z siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Odmierzoną ilość siemienia lnianego wsypać do przystawki do blendera i zmielić na mąkę.

    Do miski wsypać mąkę pszenną, żytnią, zmielone siemię i sól. Wbić jajko i wlać oliwę. Wodę z mlekiem podgrzać, wsypać cukier i dodać drożdże, wymieszać dokładnie aż do rozpuszczenia. Wlać całość do miski, wyrobić jednolite i elastyczne ciasto.

    Odstawić do napuszenia na pół godziny. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i odstawić na godzinę.

    Następnie ciasto krótko wyrobić, uformować wałek, pociąć na jednakowej wielkości kawałki, uformować kuleczki, ułożyć na blaszce i zostawić na 20-30 minut do napuszenia.

    Gdy wyrosną, posmarować delikatnie mlekiem i posypać ziarnami sezamu i lnu. Piec ok. 25 minut w 180stopniach. Wystudzić na kratce

Komentarze

Podobne przepisy