Bułki z siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Odmierzoną ilość siemienia lnianego wsypać do przystawki do blendera i zmielić na mąkę.
Do miski wsypać mąkę pszenną, żytnią, zmielone siemię i sól. Wbić jajko i wlać oliwę. Wodę z mlekiem podgrzać, wsypać cukier i dodać drożdże, wymieszać dokładnie aż do rozpuszczenia. Wlać całość do miski, wyrobić jednolite i elastyczne ciasto.
Odstawić do napuszenia na pół godziny. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i odstawić na godzinę.
Następnie ciasto krótko wyrobić, uformować wałek, pociąć na jednakowej wielkości kawałki, uformować kuleczki, ułożyć na blaszce i zostawić na 20-30 minut do napuszenia.
Gdy wyrosną, posmarować delikatnie mlekiem i posypać ziarnami sezamu i lnu. Piec ok. 25 minut w 180stopniach. Wystudzić na kratce
Komentarze