Bułki z płatkami owsianymi i sezamem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Bardzo chrupiące bułeczki:)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 100g płatków owsianych
    25 g ziarna sezamu (2,5 łyżki)
    400g mąki pszennej typ 650
    50g świeżych drożdży
    1 i 1/4 łyżeczki soli
    1,5 łyżki cukru
    1 łyżka cukru trzcinowego
    1 łyżka wody
    3 łyżki oleju
    ok.220 ml letniej wody
    Dodatkowo:
    1 łyżka ziarna sezamu
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki z płatkami owsianymi i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mąką i skarmelizowany cukier trzcinowy 1. o blendera wsypać płatki owsiane i ziarno sezamu, zmiksować. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże i rozkruszyć je w palcach razem z mąką. Dodać zawartość blendera i wymieszać. Wsypać sól i zwykły cukier. Cukier trzcinowy razem z łyżką wody skarmelizować i wlać do miski. Dodać olej u wszystko wymieszać. Stopniowo dodawać wodę( najpierw połowę) i zacząć wyrabiać ciasto. Gdy ciasto będzie za suche nie przerywając wyrabiania wlać kolejną porcję wody. Wyrabiać tak długo,aż ciasto będzie dobrze odchodzić od ręki. Dno dużego garnka wysypać mąką, przełożyć tam ciasto i również lekko je posypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. U mnie po nie całych 2 godzinach podwoiło swoją objętość.
  • Uformowane bułeczki 2. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Przełożyć na stolnicę lub blat i chwilę wyrabiać. Uformować w wałek i po kawałku odcinać i robić w dłoniach średniej wielkości bułeczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać bułki. Można zrobić dowolny wzorek lub nie:)) Posmarować z wierzchu olejem za pomocą pędzelka i posypać sezamem. Piec 20 minut w 200 st. Ostudzić i podawać. Pyszne z masełkiem i dżemem. Polecam! Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować