1.Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Do miski przesiać mąkę tortową, dodać mąkę razową, cukier, sól i gałkę muszkatołową, wymieszać. Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mąki. Do suchych składników dodać także mleko z rozpuszczonymi drożdżami, jogurt naturalny, oliwę i ziarna słonecznika. Wyrobić ciasto (najlepiej mikserem lub w robocie planetarnym), przykryć ściereczką i zostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
2.Wyłożyć na deskę lekko podsypaną mąką. Uformować wałek i podzielić na 10-12 równych części, w zależności jak duże bułeczki chcemy otrzymać. Uformować kuleczki z ciasta i ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
3.Włączyć piekarnik i nagrzać do temperatury 225 stopni.
Bułeczki posmarować mlekiem i piec przez 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Studzić na metalowej kratce.
Komentarze