Bułki z dynią

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Łatwy przepis na idealne bułki śniadaniowe z dodatkiem dyni i ziaren słonecznika.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 ml mleka,
    25 g świeżych drożdży,
    3 łyżki jogurtu naturalnego,
    3 łyżki oliwy,
    1 łyżeczka soli,
    1/2 łyżeczki cukru,
    duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,
    50 g mąki pszennej razowej (typ 2000),
    400 g mąki tortowej (typ 450),
    70-80 g oczyszczonej dyni,
    2 łyżki ziaren słonecznika.

    Do posmarowania
    2 łyżki mleka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Śniadanie

Bułki z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Do miski przesiać mąkę tortową, dodać mąkę razową, cukier, sól i gałkę muszkatołową, wymieszać. Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mąki. Do suchych składników dodać także mleko z rozpuszczonymi drożdżami, jogurt naturalny, oliwę i ziarna słonecznika. Wyrobić ciasto (najlepiej mikserem lub w robocie planetarnym), przykryć ściereczką i zostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • 2. Wyłożyć na deskę lekko podsypaną mąką. Uformować wałek i podzielić na 10-12 równych części, w zależności jak duże bułeczki chcemy otrzymać. Uformować kuleczki z ciasta i ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • 3. Włączyć piekarnik i nagrzać do temperatury 225 stopni.
    Bułeczki posmarować mlekiem i piec przez 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
    Studzić na metalowej kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Dynia Mąka razowa Ziarna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować