Bułki z czarnuszką, słonecznikiem oraz ogórkiem kiszonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszaj z cukrem, ciepłym mlekiem i kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie przelej do dużej miski, dodaj pozostałe składniki: wodę, roztrzepane jajo, sól, masło i mąkę. Wyrób dokładnie ciasto , aż zacznie odstawać od rąk (około 10-15 minut). Następnie dodaj ogórki kiszone, słonecznik i i połącz całość. Wsyp nieco więcej mąki, jeśli ciasto byłoby za rzadkie. Przykryj ściereczką i odstaw na kilka godzin do wyrośnięcia. Uformuj niewielkie bułeczki. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp słonecznikiem i czarnuszką. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20 minut.
Komentarze