Bułki z czarnuszką, słonecznikiem oraz ogórkiem kiszonym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

To smakowite bułki z niebanalnymi dodatkami będą śniadaniowym hitem.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki:
    4 szklanki mąki typu 650
    25 dag świeżych drożdży
    Pół szklanki mleka
    1 szklanka wody
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    ¼ szklanki roztopionego masła
    Ponadto:
    ¾ szklanki startego na drobnych oczkach ogórka kiszonego
    Pół szklanki słonecznika

    Ponadto:
    Jajko
    Kilka łyżek słonecznika i czarnuszki

Bułki z czarnuszką, słonecznikiem oraz ogórkiem kiszonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszaj z cukrem, ciepłym mlekiem i kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie przelej do dużej miski, dodaj pozostałe składniki: wodę, roztrzepane jajo, sól, masło i mąkę. Wyrób dokładnie ciasto , aż zacznie odstawać od rąk (około 10-15 minut). Następnie dodaj ogórki kiszone, słonecznik i i połącz całość. Wsyp nieco więcej mąki, jeśli ciasto byłoby za rzadkie. Przykryj ściereczką i odstaw na kilka godzin do wyrośnięcia. Uformuj niewielkie bułeczki. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp słonecznikiem i czarnuszką. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Komentarze

Podobne przepisy