Bułki z cebulką

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne bułeczki z prażoną cebulką. Miękkie, sprężyste ciasto które jeszcze na drugi dzień utrzymuje świeżość. W smaku podobne do lubelskich cebularzy ale są zdecydowanie bardziej wyrośnięte. Świetne do słonych dodatków np. na śniadanie.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
    1 zaokrąglona łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    250 ml ciepłego mleka
    2 łyżki oleju
    1 jajko
    500 g mąki pszennej

    na wierzch:
    1 duża cebula
    3 łyżki oleju
    mak, sezam, siemię lniane - do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Cebularz Bułki

Bułki z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać. Dodać olej, jajko i mąkę, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką lub lekko posypać wierzch mąką, odstawić na ok. pół godziny do lekkiego wyrośnięcia.
  • 2. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć na blasze do pieczenia, spłaszczyć.
  • 3. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju, lekko ostudzić. Ułożyć na wierzch bułeczek, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia.
  • 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować