Bułki śniadaniowe z serem i otrębami

2 (1 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dodatek sera sprawia, że bułki te są pulchne, wilgotne i długo zachowują świeżość.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:
    300 g mąki pszennej
    200 g mąki pełnoziarnistej ( ja użyłam żytniej razowej typ 2000
    2 łyżki otrębów pszennych
    100 ml ciepłej wody
    ok. 200 ml ciepłego mleka
    20 g świeżych drożdży, dałam 25 gram, bo miałam taką końcówkę drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka (czubata) soli
    3 łyżki oleju, dałam 3 łyżki masła
    180 g twarogu półtłustego
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ser

Bułki śniadaniowe z serem i otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki śniadaniowe z serem i otrębami 1. Wykonanie:
    Drożdże wymieszać z ciepłą, ale nie gorącą wodą, cukrem i 2 łyżkami mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Mleko podgrzać dodając do niego masło lub olej.
    Przesianą mąkę wsypać do miski, wymieszać z pokruszonym twarogiem solą i otrębami.
    Dodać wyrośnięty rozczyn i wyrabiając dolewać mleko z masłem.
    Gdy ciasto będzie odstawać od ręki i będzie plastyczne, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30- 40 minut.
    Jak podwoi swoją objętość odrywać porcje i formować bułeczki.
    Ułożyć je na blasze wysłanej pergaminem, przykryć i odstawić na około 30 minut, aby się napuszyły.
    Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki posmarować mlekiem

Porady

Bułeczki upiekłam wg przepisu Benki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Otręby Ser biały Twaróg Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować