Dodatek sera sprawia, że bułki te są pulchne, wilgotne i długo zachowują świeżość.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 12 sztuk:
300 g mąki pszennej
200 g mąki pełnoziarnistej ( ja użyłam żytniej razowej typ 2000
2 łyżki otrębów pszennych
100 ml ciepłej wody
ok. 200 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży, dałam 25 gram, bo miałam taką końcówkę drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka (czubata) soli
3 łyżki oleju, dałam 3 łyżki masła
180 g twarogu półtłustego
Bułki śniadaniowe z serem i otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Drożdże wymieszać z ciepłą, ale nie gorącą wodą, cukrem i 2 łyżkami mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mleko podgrzać dodając do niego masło lub olej.
Przesianą mąkę wsypać do miski, wymieszać z pokruszonym twarogiem solą i otrębami.
Dodać wyrośnięty rozczyn i wyrabiając dolewać mleko z masłem.
Gdy ciasto będzie odstawać od ręki i będzie plastyczne, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30- 40 minut.
Jak podwoi swoją objętość odrywać porcje i formować bułeczki.
Ułożyć je na blasze wysłanej pergaminem, przykryć i odstawić na około 30 minut, aby się napuszyły.
Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki posmarować mlekiem
Komentarze