Bułki śniadaniowe z dodatkiem ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowe bułeczki pyszne na śniadanie lub kolację.
Dodatek ziemniaków sprawia, że bułeczki dłużej utrzymują świeżość.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750g mąki
    150ml mleka
    100ml wody
    50g drożdży
    1,5 łyżeczki soli
    5 łyżek roztopionego masła
    1 łyżka miodu
    250g ugotowanych, ubitych ziemniaków
    do posypania sezam,czarnuszka,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki śniadaniowe z dodatkiem ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać letnią wodę, sól, miód, mąkę, zacząć wyrabiać, w trakcie wyrabiania dodać ziemniaki i wlać roztopione, wystudzone masło, dokładnie wyrobić.
    Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
    Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki, odstawić do wyrośnięcia, wyrośnięte smarować wodą, posypać sezamem lub czarnuszką.
    Piekarnik nagrzać do 190-200 *C piec około 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Czarnuszka Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować