Bułki śniadaniowe z cebulą i kminkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne bułki śniadaniowe - wersja wytrawna.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na ciasto:
    700 g mąki pszennej
    250 ml słodkiej śmietanki
    łyżka zakwasu chlebowego
    100 g masła
    30 g drożdży
    łyżeczka soli
    łyżka miodu
    100 ml wody

    duszona cebula:
    4 cebule
    100 g masła
    2 łyżeczki cukru
    łyżeczka soli morskiej
    2 łyżeczki kminku

    kminek do posypania bułek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Śniadanie

Bułki śniadaniowe z cebulą i kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cebula 1. Obraną cebulę cienko kroimy. Użyłam robota kuchennego.
  • cebula 2. Cebulę dusimy na maśle z dodatkiem, kminku, soli i cukru. Cebula powinna lekko się karmelizować. Cebulę studzimy.
  • ciasto 3. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dzieży robota kuchennego. Wyrabiamy końcówką hak.
  • ciasto 4. Do wyrobionego ciasta dodajemy przestudzoną cebulę.
  • ciasto 5. Ponownie wyrabiamy ciasto.
  • ciasto 6. Wyrobione ciasto zdejmujemy z haka. Kształtujemy w kulę. Przykrywamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • ciasto 7. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ręką. Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Powtarzamy tę czynność jeszcze dwa razy.
  • ciasto 8. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. Smarujemy wodą lub mlekiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy w 180°C przez 20-25 minut.
  • bułki 9. Upieczone bułki studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować