Bułki śniadaniowe

1 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne bułeczki pszenne.
Wierzch posypałam makiem i sezamem. Gwarantuję, że na pewno zjecie
je ze smakiem.
Bułeczki są miękkie również na drugi dzień. Dlatego możecie zrobić je wieczorem
i zjeść rano na śniadanie. Można też zrobić większą porcję, zamrozić
i zawsze mieć pod ręką.
Jestem już uzależniona od domowego pieczywa. Chciałabym chociaż trochę
Was tym zarazić :)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 g. drożdży
    120 g. ciepłej wody
    120 g. ciepłego mleka
    1 płaska łyżeczka cukru
    500 g. mąki
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    4 łyżki oleju

    Dodatkowo:
    jajko do posmarowania bułek
    sezam i mak do posypania
Wystaw ocenę:

1 (2 ocen)

Zobacz również:

Bułki

Bułki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki śniadaniowe 1. Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże
    Wymieszać i odstawić na 15 minut.
    Po tym czasie dodać mąkę i resztę składników. Wyrobić ciasto.
    Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
    Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 10 części i uformować bułeczki.
    Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wierzch bułek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem i sezamem.
    Zostawić na blaszce do napuszenia na 15-20 minut.
  • Bułki śniadaniowe 2. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni około 25 minut.
    U mnie piekły się 23 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Dania do szkoły

Podobne przepisy

To może cię zainteresować