Bułki śniadaniowe

0 (0 ocen)

Pyszne bułeczki nie tylko na śniadanie, również i na kolację. Robią się bardzo szybko i szybko znikają.

Składniki:



  • 450 g wody
    30 g drożdży świeżych
    50 g maślanki
    650 g mąki pszennej typ 550
    100 g mąki żytniej
    10 g soli
    15 g octu balsamicznego
    10 g miodu
    30 g cebulki prażonej
    1 jajko
    2 łyżki mleka

Bułki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę, maślankę w kruszyć drożdże rozmieszać i lekko podgrzać. Do misy z miksera dodać mąki,sól, ocet balsamiczny, miód wlać podgrzaną wodę i wyrobić mikserem gładkie ciasto. Dodać prażoną cebulkę i ponownie zmiksować. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką zagnieść i uformować dwa wałki. Podzielić każdy na 8 części i uformować bułki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem zlepieniem do dołu. Odłożyć ponownie do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami mleka. Piec 15 minut w 210 stopniach a następnie 10 minut w 190 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy