BUŁKI RZUCANE NA WRZĄTEK - PIECZONE

5 (1 ocen)

To bułki zwykłe,ale mięciutkie,rumiane i z cienką skórką.Po wyrośnięciu wrzuca się je na gotującą wodę i potem piecze.Wbrew pozorom szybko się robi i pięknie w wodzie wyrastają.

Składniki:

  • SKŁADNIKI na 18 małych bułeczek:

    ---1/2 kg mąki + 3 łyżki
    ---1 dkg drożdży świeżych
    ---1 małe jajko
    ---1/2 łyżki oleju
    ---1 płaska łyżeczka soli
    ---1 płaska łyżeczka cukru
    ---1 szklanka mleka
    ---1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki rzucane na wrzątek - pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Zrobić rozczyn.Odlać 1/2 szklanki mleka z przewidzianej ilości,wsypać 1 łyżeczkę cukru i dodatkowe 3 łyżki mąki oraz rozkruszyć drożdże-rozrobić i pozostawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać do miski.W garnuszku rozrobić jajko,sól i olej.Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn ,pozostałe letnie mleko wymieszane z ciepłą wodą oraz masę z jajkiem.Wymieszać łyżką,wyłożyć na stolnicę,czy na coś tam i wyrobić ciasto podsypując mąką.Ciasto się trochę klei,ale to nic nie szkodzi.Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto raz zarobić podsypując mąką,podzielić na dwa wałki i kroić niewielkie kawałki.
  • przygotowanie 2. Uformować bułeczki i ułożyć je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.W szerokim rondlu zagotować wodę dodając 2 łyżeczki cukru i wrzucać na wrzątek bułeczki.Gotować ok.3 minut i wyjmować układając na tym samym papierze na blaszkach.Piekarnik nagrzać do temperatury 180-190 stopni C i piec bez termoobiegu ok.30 minut na rumiano.Nie gotować następnej partii przed upieczeniem pierwszej.Jeżeli zdecydujemy się na pieczenie to bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem.Bułeczki są bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować