Bułki rybki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Średni

Drożdżówki z serem i owocami w formie rybek to pomysł na inny niż zwykle podwieczorek dla dzieci. Na rybki możemy położyć dowolne owoce, które pokrojone w pół-talarki będą tworzyć "łuski".

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • Bułki:
    - 40 dag mąki + do podsypania;
    - 20 g świeżych drożdży;
    - 150ml ciepłego mleka;
    - 50g roztopionej margaryny;
    - 30g cukru;
    - 1 jajko;
    - 1/2 łyżeczki soli.

    Masa serowa:
    - 20 dag tłustego twarogu;
    - 2 małe jajka;
    - 50g cukru;
    - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej;
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego.

    ORAZ:
    - brzoskwinie w syropie;
    - truskawki;
    - 1 żółtko;
    - 7 ziarenek ziela angielskiego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Drożdżówka Ryba

Bułki rybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: drożdże rozgniatamy w dużej misce z mlekiem, łyżką cukru i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy, aż wyrośnie.
  • ciasto drożdżowe na rybki 2. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do zaczynu dodajemy resztę składników, mieszamy, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i bez grudek. Odstawiamy na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce, miskę przykrywając ściereczką.
  • rybka z dołkiem 3. Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę, chwilę ugniatamy, po czym formujemy kulę i nożem dzielimy na 8 części. Z siedmiu tworzymy zgrabne wałeczki, ósmą odkładamy (z niej utworzymy ogonki naszych rybek).

    Wałeczki układamy na wyłożonej papierem blasze, po czym lekko spłaszczamy ręką. Możemy z jednej strony bułki zrobić niewielki "rożek", dzięki czemu określimy, w którym miejscu rybka będzie miała swoje "oko" (czyli ziele angielskie). Za pomocą szklanki z płaskim dnem tworzymy dołek na środku ciasta. Szklankę zdejmujemy z ciasta i tak przygotowane bułki odstawiamy na chwilę.
  • 4. Masa serowa: składniki na masę miksujemy ze sobą, aż powstanie gęsta, jednolita masa. W razie potrzeby dosypujemy mąkę ziemniaczaną.

    Owoce kroimy w pół-talarki.
  • 5. W bułkach ponownie tworzymy równe wgłębienie za pomocą szklanki. Powstałe dołki wypełniamy dwoma łyżeczkami masy serowej. Rybki dekorujemy owocami i zielem angielskim. Brzegi bułek smarujemy rozkłóconym żółtkiem.

    Rybki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach do momentu uzyskania złotego koloru.

Porady

Dołki w bułkach musimy dociskać dwa razy, ze względu na szybką pracę drożdży i rozrastanie się ciasta. Mimo, iż tworzyłam wałeczki, moje rybki wyszły całkowicie okrągłe. Im dłuższy wałek i mniejsza szklanka, tym bułki będą bardziej przypominać ryby.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować