bułki pszenno-żytnie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

bułki są chrupiące, ciasto lekkie i smakują smacznie, można dodać inne ziarna: jakie mamy i lubimy................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • mąka pszenna 650 Młyn Kopytowa 300 gram, mąka żytnia 2000 Młyn Kopytowa 50 gram, cukier 1 łyżeczka, sól morska 3/4 łyżeczki, drożdże suche 1 łyżeczka, olej rzepakowy 40 ml, woda 100 ml, mleko ciepłe 100 ml, siemię lniane 1 łyżeczka/zmielone, mleko - do posmarowania, siemię lniane 7 łyżeczek/ziarna

Bułki pszenno-żytnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. do misy robota wsypać mąki obie, siemie lniane zmielone, cukier, sól, drożdże i zamieszać
  • etap 2. mleko podgrzać na ciepłe i do mleka wlać wodę, olej zamieszać i przelać do misy robota, hakiem wyrabiać z 10 minut - zostawić przykryte do wyrośnięcia na 30 minut w cieple
  • etap 3. blacha z papierem do pieczenia - wyszło mi z ciasta 7 bułek, posmarować je mlekiem i posypać każdą ziarnami siemienia lnianego, zostawić do wyrośnięcia na 20 minut w cieple
  • etap 4. piekarnik nagrzać do 200 C, pieczenie góra/dół, blachę ustawić na 2 poziom i piec 20 minut na złocisty wypieczony kolor

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2015

Komentarze

Podobne przepisy