Bułki pszenno-żytnie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i zdrowe bułki z mąki pełnoziarnistej.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100g drożdży
    0,5kg mąki pszennej
    0,5kg mąki żytniej pełnoziarnistej
    1 płaska łyżka soli
    8 łyżek oleju rzepakowego
    0,5l letniej wody
    2 łyżki cukru
    Jajko do posmarowania
    Ziarna do posypania wierzchu

Bułki pszenno-żytnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, cukru i 100ml wody robimy rozczyn i zostawiamy na 10 min w cieple do wyrośnięcia. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30min, a następnie jeszcze raz chwilę zagniatamy. Formujemy bułki, smarujemy jajkiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy ok. 25min w 200°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy