Bułki pszenno-ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przedstawiam państwu ciekawy przepis na bułeczki które można wykonać w domowych warunkach. Niewielka ilość składników i prostota wykonania spowoduje że każdy będzie mógł upiec w domowym piekarniku te wyśmienite pieczywo. Jak zrobić i jak dobrać składniki? Myślę że po obejrzeniu tego filmiku wszelkie nurtujące pytania znikną.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej typ 650, 750, 850.
    500 g ugotowanych ziemniaków z solą
    1 jajko
    50 g drożdży
    2-3 łyżki oliwy
    1 płaska łyżka soli
    1 łyżeczka cukru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki pszenno-ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczany w ciepłej przegotowanej wodzie z dodatkiem cukru. I odstawiamy na około pół godziny.
  • 2. Ugotowane ziemniaki łączymy z mąką, w stosunku objętościowym jeden do jednego. Dodając jednocześnie sól, oliwę i wymienione wcześniej drożdże.
    Dosypując po trochu mąki, całość ugniatamy w jednolite ciasto.
    Wyrobione ciasto odstawiamy do ciepłego miejsca, przykrywając je ściereczką lnianą na minimum 2 godziny. Ciasto musi zwiększyć objętość dwukrotnie. Nie wstrząsamy nim podczas odstawienia.
    Po dwóch minimum godzinach z ciasta formujemy bułeczki.
  • 3. Przygotowane bułki wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut i pieczemy je w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Porady

Koniecznie obejrzyj prezentowany filmik, który odpowie ci na wiele pytań związanych z tym przepisem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować