Bułki pszenno-orkiszowe z mąką kukurydzianą

0 (0 ocen)

Smaczne wielozbożowe bułeczki

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
    125g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    75g mąki kukurydzianej
    1 łyżka cukru
    300 ml wody
    15 g świeżych drożdży
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka soli

Bułki pszenno-orkiszowe z mąką kukurydzianą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do miski wsypać mąkę pszenną, orkiszową i kukurydzianą, dodać sól, wymieszać i zrobić dołek. Wlać do niego oliwę.

    Z lekko ciepłej wody, drożdży i cukru zrobić rozczyn. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wlać do dołka.

    Wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.

    Po tym czasie szybko zagnieść, podzielić na równe kawałki, uformować kuleczki i ułożyć na blaszce, na której będą się piekły. Zostawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Posmarować mlekiem (można obsypać ziarnami).

    Piec 20 minut w 200stopniach. Ostudzić na kratce. Bułki najlepiej smakują pierwszego i drugiego dnia. Pasują do słodkich jak i słonych dodatków

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy