Bułki pszenno - orkiszowe na jogurcie naturalnym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Uważam, że domowe pieczywo jest najlepsze. Warto poświęcić, więc swój czas i upiec takie o to bułeczki, które dzięki jogurtowi są bardzo mięciutkie. Polecam na śniadanie i kolację. Ja uwielbiam posmarowane ulubionym śmietankowym twarożkiem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 dag drożdży świeżych
    40 dag jogurtu naturalnego
    2 szklanki mąki pszennej
    150 ml mąki orkiszowej ciemnej
    2 łyżeczki cukru
    1 kopiasta łyżeczka soli

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasta

Bułki pszenno - orkiszowe na jogurcie naturalnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt ( w raz z opakowaniem ) wkładamy do miski z gorącą wodą i ogrzewamy tak długo, aż będzie ciepły. Następnie w ciepłym rozcieramy drożdże i cukier. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ''.
  • 2. Do miski wsypujemy obie mąki i sól, dodajemy jogurt z drożdżami i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 45 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 6 części i formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły.
  • 4. Po tym czasie bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumieniania przez około 35 - 40 minut.
  • 5. Upieczone bułki są gotowe do podania. Smacznego.

Porady

Z przepisu wychodzi 6 sztuk. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mąka Mąka orkiszowa Orkisz

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować