Bułki pszenno kukurydziane

0 (0 ocen)

  • Łatwy

pyszne domowe chrupiące bułeczki.............

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 500 gramów
    - mąka kukurydziana: 200 gramów
    - świeże drożdże: 50 gramów
    - letnia woda: 1.5 szklanki
    - sól: 2 łyżeczki
    - cukier: 1 łyżka
    - margaryna Kasia: 50 gramów
    - białko: 1 sztuka

Bułki pszenno kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Margarynę stopić i przestudzić.
    Drożdże rozrobić z cukrem aż będą płynne.
    Dodać do drożdży wodę, sól, margarynę i wodę oraz obie mąki i dokładnie wyrobić ciasto.
    Wyrobione ciasto przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
    Z gotowego ciasta formować bułeczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Każdą bułeczkę leciutko naciąć na krzyż i posmarować rozmąconym białkiem.
    Odczekać aż bułki wyrosną.
    Piec je w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20-25 minut w zależności od mocy pieczenia piekarnika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy