Bulki pszenne z siemieniem lnianym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zdrowie na talerzu-w zasiegu reki,bo przeciez pieczywo jemy codziennie,kupujemy codziennie,a mozna zrobic to w domu, w dodatku wiemy co dajemy a potem co jemy.Jestem zwolenniczka wszelkich zdrowych dodatkow do domowego pieczywa -dzis padlo na siemnie lniane.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • .3 szklanki maki pszennej
    .1 i 1/2 szklanki mleka
    .3 lyzki siemienia lnianego
    .3 lyzki oleju
    .1 lyzeczka cukru
    .1 lyzeczka soli
    .25 gr drozdzy
    .jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bulki pszenne z siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drozdze rozmacamy z cukrem i polowa szklanki mleka-odstawiamy.
  • 2. Do miski przesiewamy make,dodajemy zmielone w mlynku lub blenderze siemie lniane i wszystko mieszamy.
  • 3. Do miski przesiewamy make,dodajemy zmielone w mlynku lub blenderze siemie lniane i wszystko mieszamy.
  • 4. Wszystkie skladniki mieszamy za pomoca lyzki,potem wyrabiamy krotko reka,potem okrywamy miske najpierw folia,potem sciereczka i odstawiamy do wyrastania na 1 godz.
  • 5. Po tym czasie wykladamy ciasto na deske i wyrabiamy,potem dzielimy na 8 rownych czesci.
  • 6. Kazda czesc jeszcze wyrabiamy krotko ,potem ukladamy buleczki na blaszce wylozonej papierem do pieczenia,nastepnie na 30 min. do wyrastania.
  • 7. Przed wstawieniem do piekarnika kazda buleczki smarujemy rozkloconym jajkiem ,potem posypujemy reszta zmielonego siemienia i makiem.
  • 8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 30 min.
    Buleczki studzimy na metalowej kratce.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować