REKLAMA

Bułki serowe na maślance

wyświetlono: 77 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Bułki dla małych i dużych, proste w wykonaniu, tanie i szybkie. A jak smakują ... można je zjadać solo, kroić na małe tartinki i podawać jako dodatek do zup typu krem. Wyśmienicie smakują również posmarowane masłem, z liściem sałaty, pomidorem i cebulką dymką, polane odrobiną domowego sosu czosnkowego czy domowym majonezem.

opublikowany: 23.08.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej typ 550 lub 700
    37,5 g drożdży świeżych
    200 g maślanki
    130 g wody
    130 g sera żółtego
    1 łyżeczka miodu
    1 czubata łyżeczka soli
    2 -3 łyżki oleju o smaku suszonych pomidorów lub innego oleju rzepakowego

    Na wierzch:
    1 jajko
    70 g sera żółtego
    1 łyżeczka czarnuszki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Dobrze jest zmieszać ciepłą wodę z maślanką, aby płyn nie był zbyt zimny.
    Drożdże z miodem i odrobiną maślanki rozcieramy i zostawiamy na 10 minut aż zaczną pracować. W tym czasie łączymy wszystkie składniki suche ze sobą. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy sól, starty ser żółty. Gotowy zaczyn dolewamy do wymieszanych suchych składników i przy pomocy robota kuchennego zarabiamy elastyczne, miękkie ciasto dolewając maślankę wymieszaną z wodą. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej. Wyrobione ciasto zostawiamy na około godzinę do wyrastania, przykrywając je lnianą ściereczką. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę, krótko zarabiamy i dzielimy na równe części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, lekko posypujemy mąką i na niej układamy uformowane bułki. Po wierzchu smarujemy je rozbełtanym jajkiem, posypujemy serem żółtym i czarnuszką.
    Zostawiamy na około 15 minut do ponownego wyrastania i pieczemy przez 20 minut w nagrzanym piekarniku.
    Z podanej proporcji wyjdzie 9 -11 bułek, w zależności od tego jak duże lubimy.

Porady

Zamiast czarnuszki możemy użyć ulubionych ziół, słodkiej lub ostrej papryki.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: szynszyla tati

Bułki na maślance

Chrupiąca skórka i mięciutkie w środku.

kategoria: Pieczywo bułki pesto opublikowany: 16.08.2014 | wyświetlono: 641 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: capri capri

bułki serowe

Zamiast kupować w piekarni możemy sobie zrobić swoje :)

kategoria: Pieczywo bułki Ciasta opublikowany: 04.03.2014 | wyświetlono: 2143 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0
Dodane przez: Cynamonowy Pył Cynamonowy Pył

Bułeczki na maślance

Pyszne, mięciutkie, proste w wykonaniu, idealne na śniadanie.

kategoria: Pieczywo bułki opublikowany: 24.06.2013 | wyświetlono: 17040 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE