Bułki pszenne z mąką ziemniaczaną

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

A może chcecie pomysł oraz przepis na nowe bułki nie tylko na śniadanie, jeśli was zaciekawił zapraszam poniżej po zapoznanie się z przepisem

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej + 1,5 łyżki do podsypania,
    1 szklanka mąki ziemniaczanej,
    2 łyżeczki cukru,
    1 płaska łyżka soli drobnej,
    1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
    50 g masła prawdziwego,
    1,5 szklanki ciepłej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki

Bułki pszenne z mąką ziemniaczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki 1. Do miski dodać wszystkie składniki oraz roztopione masło i wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem, w trakcie wyrabiania wsypać mąkę i wyrabiać aż przestanie ciasto kleić się do rąk. Przygotowane odstawić na godzinę aby urosło
  • bułki 2. Z wyrośniętego już ciasta formować zgrabne bułeczki urwanym sklejać do dołu
  • bułki 3. Uformowane bułki spryskać wodą ponacinać i można posypać dowolnymi nasionami, pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wstawić do nagrzanego na 170 stopni piekarnika i piec 20 minut. Po wyznaczonym czasie ustawić na 200 stopni i piec kolejne 15 minut , po upieczeniu studzić na kratce
  • bułki 4. Swojskie bułeczki można podać z samym masłem lub dowolną wędliną
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka ziemniaczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować