bułki pszenne na twarogu

4.49 (196 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Znakomite, bardzo puszyste bułki. Świetnie trzymają świeżość. Idealne zarówno z ulubioną konfiturą, nutellą lub szynką.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 płaska łyżeczka soli
    230 gramów chudego twarogu
    300 ml ciepłego (lecz nie gorącego) mleka
    7 gramów suchych drożdży + 1 łyżeczka cukru
    dodatkowo:
    1 roztrzepano jajo + 2 łyżki mleka do posmarowania
    ulubiona posypka ( u mnie czarnuszka i sezam)
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki pszenne na twarogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Drożdże przesiać z mąką, solą i cukrem, stopniowo dodawać twaróg, mleko zagniatając elastyczne ciasto. Ostatecznie ciasto ma się leciutko lepić, jeśli lepi się mocno, podsypać maksymalnie 1 łyżką mąki.
    Odstawić w omączonej misce w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
    Następnie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 8 - 9 równych części. Z każdej uformować bułeczkę. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do napuszenia.
    Po tym czasie każdą bułeczkę lekko spłaszczyć dłonią, posmarować rozkłóconym jajem z dodatkiem mleka, posypać ziarenkami.
  • 2. Piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni, do zezłocenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować