Bułki pszenne na twarogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże przesiać z mąką, solą i cukrem, stopniowo dodawać twaróg, mleko zagniatając elastyczne ciasto. Ostatecznie ciasto ma się leciutko lepić, jeśli lepi się mocno, podsypać maksymalnie 1 łyżką mąki.
Odstawić w omączonej misce w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Następnie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 8 - 9 równych części. Z każdej uformować bułeczkę. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do napuszenia.
Po tym czasie każdą bułeczkę lekko spłaszczyć dłonią, posmarować rozkłóconym jajem z dodatkiem mleka, posypać ziarenkami.
2.Piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni, do zezłocenia.
Komentarze