Bułki pszenne kanapkowe

4.5 (195 ocen)

  • 2 godz.

Są wprost przepyszne, a podczas pieczenia pachną w całym domu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
    160 ml mleka ciepłego (nie gorącego!)
    220 ml wody
    40 g drożdży
    30 g oleju
    2 łyżeczki cukru
    łyżeczka soli
    spryskiwacz z wodą
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki pszenne kanapkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę mleka rozrabiamy z drożdżami i cukrem do płynności, odczekujemy 10 minut. Po tym czasie dokładamy resztę składników i wyrabiamy ciasto.
  • 2. Myjemy ręce, smarujemy je olejem, a następnie za pomocą dłoni smarujemy olejem całe ciasto, przykrywamy zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Po godzinie ciasto jeszcze raz wyrabiamy, dzielimy na około 100 gramowe porcje i nadajemy im kulisty kształt.
  • 4. Tak przygotowane bułeczki kładziemy na wysmarowanej olejem blasze i spryskujemy bardzo obficie wodą, możemy także zrobić dowolne nacięcie (lub nie).
  • 5. Pieczemy 30 minut w 210 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować