Bułki pszenne

  • wyświetlono: 1542 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 2

Bułki rewelacyjne, mięciutkie, puszyste idealne na śniadanie lub kolację.

alaaa

Składniki


1 szk mleka
0,5 szk wody
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
1 jajko
4,5 szk mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 paczuszka drożdży instant 7g
1 jajko do posmarowania
1 łyżka mleka
mak, sezam do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Bułki pszenne

  • 1. Wodę, mleko,miód i masło podgrzać do rozpuszczenia się masła. Do letniej masy dodać rozmącone jajko i wymieszać. Do naczynia z robota przesiać mąkę dodać sól, drożdże i wymieszać. Do suchych składników wlać letnią masę i za pomocą końcówki do zagniatania miksować około 5 minut. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję i odchodzić od naczynia. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypując mąką. Podzielić na 12 części i uformować bułki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odłożyć w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem z łyżką mleka i posypać makiem lub sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 st i piec około 12-15 min. Wyjąć i ostudzić na kratce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzu

Komentarze

Podobne przepisy

Bułki z amarantusem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pszenne bułki z amarantusem

Pieczywo drożdżowe jest bardzo...

Bułki pszenne

Dodane przez: Paulina16621

Bułki pszenne

Klasyczne bułeczki pszenne. Chrupiąca...

bułki

Dodane przez: Aga72

Bułki pszenne z przedziałkiem

Powiem wam tak : to moje pierwsze...

bułki na twarogu

Dodane przez: capri

bułki pszenne na twarogu

Znakomite, bardzo puszyste bułki....

Bułki pszenne na jaglance

Dodane przez: anemon

Bułki pszenne na jaglance

Bułki mają dość zwarty miąższ,...

Bułki pszenne śniadaniowe

Dodane przez: alaaa

Bułki pszenne śniadaniowe

Jak wiadomo mamy do wyboru w sklepach...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE