Bułki pszenne

4.98 (163 ocen)

Bułki rewelacyjne, mięciutkie, puszyste idealne na śniadanie lub kolację.

Składniki:


  • 1 szk mleka
    0,5 szk wody
    1 łyżka miodu
    1 łyżka masła
    1 jajko
    4,5 szk mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    1 paczuszka drożdży instant 7g
    1 jajko do posmarowania
    1 łyżka mleka
    mak, sezam do posypania
Wystaw ocenę:

4.98 (163 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, mleko,miód i masło podgrzać do rozpuszczenia się masła. Do letniej masy dodać rozmącone jajko i wymieszać. Do naczynia z robota przesiać mąkę dodać sól, drożdże i wymieszać. Do suchych składników wlać letnią masę i za pomocą końcówki do zagniatania miksować około 5 minut. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję i odchodzić od naczynia. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypując mąką. Podzielić na 12 części i uformować bułki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odłożyć w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem z łyżką mleka i posypać makiem lub sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 st i piec około 12-15 min. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować