bułki połówkowe na szybko

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo szybki i prosty przepis na pieczywo

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • semola rimacinata 500g ( włoska mąka ze zmielonej semoliny)
    350 ml ciepłej wody
    10 dag świeżych drożdży
    łyżeczka soli morskiej
    łyżeczka miodu
    łyżka oliwy
    do posypania: czarnuszka

Bułki połówkowe na szybko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misie robota kuchennego, zakładamy końcówkę hak i wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Zdejmujemy hak, wyjmujemy miskę i przykrawamy czystą lnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
    Jak ciasto wyrosło - urywamy kawałek ciasta i formujemy płaski okrągły placek, ktróry układamy na formie tostera z "półksiężycami" ( forma chyba do calzone). Pieczemy około 8 minut, następnie wykładamy na kratkę do wystudzenia. Smacznego!!!

Porady

zamiast czarnuszki można użyć innych ulubionych nasion np. sezam, kminek, koper włoski , mak itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy