BUŁKI ORKISZOWE Z PŁATKÓW OWSIANYCH.

4.5 (162 ocen)

  • 60 min

Chrupiąca skórka i miękki środek, piękny brązowy kolor i głęboki smak orkiszowo-owsianych małych wypieków... Do tego świeże masło, ziołowy twarożek, warzywa dojrzewające w słońcu własnego ogrodu. Brzmi jak bajka, prawda? Ale to przyjemna, cudowna wręcz rzeczywistość.

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej
    400g płatków owsianych
    szklanka mleka
    szklanka wody
    3/4 paczki drożdży
    sól
    1/2 szklanki oleju (np. rzepakowego)
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki orkiszowe z płatków owsianych. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotowuję wraz z połową szklanki wody.
    Mąkę mieszam z solą, płatkami owsianymi. Dolewam gorące mleko,
    mieszam dokładnie i zostawiam do lekkiego wystudzenia. Chodzi tu
    o zaparzenie mąki.
  • 2. Resztę wody podgrzewam tak, by była letnia, rozpuszczam w niej drożdże,
    dosypuję łyżeczkę mąki i odstawiam. Po 15 minutach, kiedy nieco zwiększy
    swoją objętość, dodaję do ciasta, dokładnie urabiam i zostawiam na1,5h,
    aby ciasto urosło. Następnie ponownie je wyrabiam, dodając olej. Ciasto
    powinno łatwo oklejać się od rąk.
  • 3. Dużą, płaską blachę wykładam papierem do pieczenia i posypuję mąką.
    Z ciasta, przy pomocy mąki, formuję bułeczki, układam w odstępach
    od siebie, aby mogły urosną. Każdą z nich nacinam na wierzchu.
    Zostawiam je na kolejny kwadrans.
  • 4. Po tym czasie, rozgrzewam piec do 200 stopni. Każda bułeczkę
    smaruję na wierzchu wodą i wkładam blachę do piekarnika.
    Piekę ok. 25 minut tak, aby bułeczki ładnie zbrązowiały.

Porady

Składniki na 10 średnich bułeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować