Bułki orkiszowe na kefirze

4.98 (144 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jak braknie pieczywa, to trzeba się ratować, dlatego dzielę się przepisem na te zdrowe bułeczki orkiszowe, bo roboty przy nich prawie wcale.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g mąki tortowej orkiszowej (12 bułek)
    50 g drożdży
    3 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki soli
    1 jajko
    200 ml kefiru
    200 ml ciepłego mleka
    70 g masła (roztopić)
Wystaw ocenę:

4.98 (144 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki orkiszowe na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru. Pozostałe składniki włożyć do miski, wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne ciasto. W razie konieczności podsypać mąka lub dodać odrobinę mleka. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

    Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 równych kawałków. Uformować bułki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Naciąć, oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra-dół na 20 minut do zrumienienia.
    Polecam, bo bułeczki są delikatne w smaku i bardzo smaczne.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować