Bułki orkiszowe na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru. Pozostałe składniki włożyć do miski, wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne ciasto. W razie konieczności podsypać mąka lub dodać odrobinę mleka. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 równych kawałków. Uformować bułki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Naciąć, oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra-dół na 20 minut do zrumienienia.
Polecam, bo bułeczki są delikatne w smaku i bardzo smaczne.
Komentarze