bułki orkiszowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

średnio trudne, przepis na 8 sztuk okrągłych bułek

  • 60 min

Składniki:

  • * 30 g drożdży
    * 250 g ciepłej wodny
    * łyżeczka nierafinowanego cukru
    * 350 g jasnej mąki orkiszowej
    * 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    * 40 g oliwy z oliwek
    * łyżeczka soli
    * płatki owsiane do posypania

Bułki orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, wodę i cukier dokładnie wymieszać. Dodać mąki, oliwę, sól i wszystko razem starannie połączyć. Ciasto odstawić na 10-15 min. Po tym czasie lepić z ciasta okrągłe bułki i poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu można zrobić nacięcie w kształcie krzyża, następnie posmarować wodą lub mlekiem i posypać płatkami owsianymi. Odstawić na ok. 15 min. Piec w piekarniku w temperaturze ok. 180 st. C. przez ok. 25-30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy