Bułki orkiszowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

domowe pieczywo

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 700 g mąki orkiszowej + mąka do podsypywania
    200 ml maślanki,
    200 ml ciepłej wody,
    40 g drożdży,
    1 łyżka soli,
    1 łyżeczka cukru,
    1/3 szkl. oleju,
    2 łyżki słonecznika łuskanego,
    1 łyżeczka czarnuszki,
    2 łyżki płatków owsianych

Bułki orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki 1. Zaczyn: maślankę lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w niej drożdże, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.







    Ciasto: w misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy zaczyn, olej, wodę, czarnuszkę i słonecznik, mieszamy i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką w miarę potrzeby, tworząc kulkę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 50 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy na 14 części, z każdej robimy kulkę, lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką, odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie bułki nożem lekko naciskamy na środku, smarujemy ciepłym mlekiem, posypujemy czarnuszką i płatkami owsianymi. Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy