Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem

0 (0 ocen)

Bułeczki są bardzo lekko chrupiące, z dziurkowanym, wilgotnym miękiszem, a dodatek pieczonego czosnku daje niesamowicie pyszny efekt.

Składniki:

  • Składniki zaczynu:
    20 g zakwasu pszennego razowego
    90 g mąki pszennej chlebowej
    50 g letniej wody
    Składniki ciasta (na 9 bułek po ok. 90 g każda)
    160 g zaczynu
    350 g mąki pszennej razowej
    160 g wody o temp. 24-25 stopni
    25 g oliwy
    10 g świeżych drożdży
    12 g soli
    20 g upieczonych ząbków czosnku
    7 g słodu pszenicznego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie zaczynu:
    Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodać wodę i mąkę.
    Składniki zaczynu dokładnie wymieszać i pozostawić w przykrytym pojemniku na 12 godzin w temp. 21 stopni.

    Przygotowanie bułek:
    Ząbki czosnku obrać z łupinek, skropić oliwą, piec do miękkości w temp. 180 stopni. Upieczony czosnek zmiksować na gładką masę i dodać do ciasta na bułki, przygotowanego wg poniższego sposobu.
    W połowie wody rozpuścić sól, w drugiej połowie rozpuścić drożdże.
    Do miski przesiać mąkę chlebową, dodać mąkę razową, słód i wymieszać.
    Następnie dodać do miski pozostałe składniki ciasta i wyrabiać ok. 10 minut.
    Z ciasta uformować kulę i ułożyć w misce posmarowanej oliwą, miskę przykryć ściereczką.
    Ciasto powinno fermentować 2 godziny w temp. ok. 25 stopni. Po połowie tego czasu (tj. po 1 godzinie), wyjąć ciasto z miski, rozciągnąć, złożyć na pół i ponownie umieścić w misce na jeszcze jedną godzinę i przykryć ściereczką.
    Po zakończeniu pierwszego wyrastania wyłożyć ciasto na blat. Podzielić ciasto na 9 części (po ok. 90 g).
    Ciasto powinno odpocząć jeszcze 10 minut pod przykryciem.
    Z każdej części ciasta uformować okrągłą bułkę i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, ponieważ bułki będą jeszcze wyrastać.
    Odstawić bułki do końcowego wyrastania w temp. 25 stopni (np. w zamkniętym piekarniku z włączonym światełkiem) na ok. 1-1,5 godz. (do podwojenia objętości bułek).
    Nagrzać piekarnik do temp. 250 stopni. Przed włączeniem piekarnika wstawić na jego dno metalowa blaszkę z wodą. Po nagrzaniu piekarnika wyjąć blaszkę z wodą i zmniejszyć temp. do 235 stopni i wstawić blachę z bułkami.
    Bułki piecze się 15-20 minut (piekłam 15 min.).
    Upieczone bułki wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować