Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem

  • wyświetlono: 160 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bułeczki są bardzo lekko chrupiące, z dziurkowanym, wilgotnym miękiszem, a dodatek pieczonego czosnku daje niesamowicie pyszny efekt.

palinos

Składniki

Składniki zaczynu:
20 g zakwasu pszennego razowego
90 g mąki pszennej chlebowej
50 g letniej wody
Składniki ciasta (na 9 bułek po ok. 90 g każda)
160 g zaczynu
350 g mąki pszennej razowej
160 g wody o temp. 24-25 stopni
25 g oliwy
10 g świeżych drożdży
12 g soli
20 g upieczonych ząbków czosnku
7 g słodu pszenicznego

Sposób przygotowania przepisu:

Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem

  • 1. Przygotowanie zaczynu:
    Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodać wodę i mąkę.
    Składniki zaczynu dokładnie wymieszać i pozostawić w przykrytym pojemniku na 12 godzin w temp. 21 stopni.

    Przygotowanie bułek:
    Ząbki czosnku obrać z łupinek, skropić oliwą, piec do miękkości w temp. 180 stopni. Upieczony czosnek zmiksować na gładką masę i dodać do ciasta na bułki, przygotowanego wg poniższego sposobu.
    W połowie wody rozpuścić sól, w drugiej połowie rozpuścić drożdże.
    Do miski przesiać mąkę chlebową, dodać mąkę razową, słód i wymieszać.
    Następnie dodać do miski pozostałe składniki ciasta i wyrabiać ok. 10 minut.
    Z ciasta uformować kulę i ułożyć w misce posmarowanej oliwą, miskę przykryć ściereczką.
    Ciasto powinno fermentować 2 godziny w temp. ok. 25 stopni. Po połowie tego czasu (tj. po 1 godzinie), wyjąć ciasto z miski, rozciągnąć, złożyć na pół i ponownie umieścić w misce na jeszcze jedną godzinę i przykryć ściereczką.
    Po zakończeniu pierwszego wyrastania wyłożyć ciasto na blat. Podzielić ciasto na 9 części (po ok. 90 g).
    Ciasto powinno odpocząć jeszcze 10 minut pod przykryciem.
    Z każdej części ciasta uformować okrągłą bułkę i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, ponieważ bułki będą jeszcze wyrastać.
    Odstawić bułki do końcowego wyrastania w temp. 25 stopni (np. w zamkniętym piekarniku z włączonym światełkiem) na ok. 1-1,5 godz. (do podwojenia objętości bułek).
    Nagrzać piekarnik do temp. 250 stopni. Przed włączeniem piekarnika wstawić na jego dno metalowa blaszkę z wodą. Po nagrzaniu piekarnika wyjąć blaszkę z wodą i zmniejszyć temp. do 235 stopni i wstawić blachę z bułkami.
    Bułki piecze się 15-20 minut (piekłam 15 min.).
    Upieczone bułki wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czosnek

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb z ziarnami na zakwasie

Dodane przez: bogusia82

Chleb z ziarnami na zakwasie

Pyszny chrupiący chlebek z ziarnami...

Chleb na zakwasie z ziemniakami

Dodane przez: Alex M

Chleb na zakwasie z ziemniakami

Pszenny chleb z dodatkiem ziemniaków...

image-1dlqpqu

Dodane przez: Alex M

Chleb z dynią na zakwasie

Przepyszny lekki chlebek pszenny...

Chleb z soczewicą na zakwasie

Dodane przez: Alex M

Chleb z soczewicą na zakwasie

Przepyszny i sycący chleb z dodatkiem...

Chleb na zakwasie z czarnuszką

Dodane przez: zzewa

Chleb na zakwasie z czarnuszką

Nie ma to jak domowy chleb na zakwasie

Żytni chleb z serwatką na zakwasie

Dodane przez: anemon

Żytni chleb z serwatką na zakwasie

Żytni chleb na żytnim zakwasie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE