Bułki na parze drożdżowe

  • wyświetlono: 82 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Miałam dziś ochotę na co innego niż rosół, czyli na słodko. Jak u was się je nazywa w waszym regionie? U mnie parowańce, wiem że w niektórych regionach nazwę mają pampuchy. Ale tak co kraj to obyczaj. Nie wiem jak wy ale ja ostatni raz robiłam je jakieś 5 lat temu, lecz w dzieciństwie często mama nam takie przygotowywała. Tak są trochę pracochłonne ale tanie no i oczywiście pyszne i o wiele zdrowsze niż pieczone np. na głębokim tłuszczu, bo prawdę mówiąc to takie pączki na parze. Można je robić czyste bez jakiegokolwiek dodatku tylko wtedy na słono i zajadać np. z dowolnym sosem z mięsem.

IMG_20200323_163404_352
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

składniki na ciasto :
5 szklanki mąki ( szklanka pojemność 210 ml ),

30 g drożdży świeżych,

1 szklanka ciepłej wody ( nie gorącej ),

3/4 szklanki mleka,

szczypta soli,

4 łyżki cukru ( można więcej ),

2 małe jajka,

3 łyżki oleju.



farsz jagodowy :

3 szklanki mrożonych jagód,

1 łyżka mąki ziemniaczanej,

4 łyżki cukru.

Sposób przygotowania przepisu:

Bułki na parze drożdżowe

  • bułki na parze1. Jagody odmrozić przez noc, oddzielić sok od owocu jagód. Z powstałego soku jedną część zagotować, w drugiej części soku wymieszać mąkę ziemniaczaną z cukrem. Całość wlać do gotującego się soku i ugotować kisiel. Następnie dodać owoc jagody , wymieszać i odstawić całość do wystygnięcia.
  • bułki na parze2. Gdy jagody stygną w kubek rozkruszyć drożdże dodać łyżeczkę cukru i mąki oraz szklankę mleka z wodą ( czyli pół szklanki mleka i pół szklanki ciepłej wody ), wymieszać i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu.
  • bułki na parze3. Następnie do miski wsypać 4,5 szklanki mąki, dodać cukier, szczyptę soli oraz wyrośnięty rozczyn oraz resztę wody z mlekiem. Całość wymieszać łyżką. Gdy już wymieszane trochę wyrobione ręką dodać pół szklanki mąki i nadal lekko wyrabiać mocząc rękę w mące. Ciasto jest tak delikatne że nie wymaga długiego wyrabiania ale myślę że to zasługa mąki mam prosto z młyna.
  • bułki na parze4. Jak już mamy wyrobione ciasto wlać olej i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie cały olej ( ciasto jest mięciutkie moim zdaniem aż za miękkie ). Ale to chyba bardzo dobrze że nie jest zbite jak kamień.
  • bułki na parze5. Wyrobione ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na dwie części. Z każdej części uformować wałek dowolnej grubości. Następnie podzielić za pomocą noża na mniejsze kawałki ( już w czasie krojenia było wyczuwalne rośnięcie ciasta ).
  • bułki na parze6. Do ręki brać jeden kawałek ciasta rozpłaszczyć go w dłoniach ( nie za cienko ), nałożyć farsz jagodowy lub jaki kto chce, zlepić podobnie jak pieroga i uformować bułeczkę.
  • bułki na parze7. Uformowane bułeczki ułożyć na stolnicy wysypanej mąką ( sklejonym w stronę stolnicy ) i pozostawić do wyrośnięcia bułeczek.
  • bułki na parze8. Do garnka o średnicy 30 cm wlać wody do połowy ( w zależności od wysokości garnka ), zawiązać na garnku sztywno ściereczkę i zagotować wodę. Gdy już się zagotuje ułożyć bułki ( u mnie weszły cztery ale to zależne jest od garnka, jak jest mniejszy to wejdzie mniej ). Położone bułki nakryć miską i parować bez zaglądania 15 - 20 minut.
  • bułki na parze9. Gotowe bułki wyciągać podważając widelcem na talerz aby ostygły. Są tak delikatne i mięciutkie że bardzo powoli je wyciągałam na talerz.
  • bułki na parze10. Tak przygotowane bułeczki można podać jak w moim przypadku z kwaśną śmietana i cukrem lub dowolnym sosem owocowym. Teraz takie bułeczki będą częściej gościły w moim domu, uwielbiam je i moja rodzina była zachwycona gdy je przygotowałam.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pampuchyparowańcebułki na parze

Komentarze

Podobne przepisy

Danie

Dodane przez: Babcia Tereska

KLUSKI NA PARZE

Inaczej: pampuchy, buchty, parowańce,...

kluski na parze z farszem

Dodane przez: katka223255

kluski na parze z farszem

coś nowego... zupełnie innego....

Kluski na parze z czekoladą

Dodane przez: Patrycja1704

Kluski na parze z czekoladą

Kluski te są lubiane przez wszystkich...

kluski na parze

Dodane przez: PolskaGotuje

Kluski na parze

Pyzy, pampuchy, buchty - w niemal...

image-1b7ebe6

Dodane przez: kuchniamaryny

kluski na parze

Pyszna lekka potrawa na upalny...

kluchy

Dodane przez: izaa_a

kluski na parze, parowańce, pampuchy...

..jak zwał, tak zwał ważne że dobre!!!...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE