Bułki na maślance

  • wyświetlono: 589 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Chrupiąca skórka i mięciutkie w środku.

tati
  • 60min

Składniki

2 szklanki mąki pszennej
2/3 szkl. maślanki
4 łyżki ciepłej wody
20 gram drożdży
1 łyżeczka cukru
3 łyżki mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżka roztopionego masła
1 jajko do posmarowania
2 łyżki pestek dyni

Sposób przygotowania przepisu:

Bułki na maślance

  • 1. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i mąką. Odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać masło, sól, maślankę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto, odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 2. Następnie z masy wyrabiać okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce i pozostawić na jeszcze ok. pół godziny do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać pestkami z dyni. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni piekarniku ok. 25 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babcimama_mnie_nauczylabułkipestki dynipieczywo

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb na maślance

Dodane przez: gotowanietoproste

Chleb na maślance

Pyszny mięciutki bez zapachu drożdży...

Bułki na jogurcie greckim

Dodane przez: anemon

Bułki na jogurcie greckim

Jeśli ktoś nie ma doświadczenia...

bułki na twarogu

Dodane przez: capri

bułki pszenne na twarogu

Znakomite, bardzo puszyste bułki....

chałka na maślance

Dodane przez: melania18

chałka na maślance

Wspaniałe, puszyste pieczywko,...

nocne bułki na śniadanie

Dodane przez: joanna1974

nocne bułki na śniadanie

pyszne ,chrupiące bułeczki na...

rogaliki

Dodane przez: wwwilovebakepl

Drożdżowe rogaliki na maślance

Jedne z najbardziej delikatnych,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE