Bułki mocno mleczne

  • wyświetlono: 753 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Takie upieczone w domu bułeczki podane na podwieczorek z masłem i konfiturami będą smakowały nawet największemu niejadkowi.

anemon
  • 160min

Składniki

mąka chlebowa typ 650 - 500 g
drożdże świeże 10 g
mleko letnie ¾ szk.
mleko w proszku 40 g
jajko 1 szt.
masło 50 g
cukier 1 łyżeczka
sól ½ łyżeczki

Sposób przygotowania przepisu:

Bułki mocno mleczne

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem, dodać 2 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w cieple. Gdy rozczyn będzie gotowy, połączyć go z pozostałą mąką, letnim mlekiem, mlekiem w proszku, roztopionym i przestudzonym masłem, jajkiem i solą. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto (można użyć miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego).Nakryte ściereczką lnianą zostawić w cieple do podwojenia objętości.
  • 2. Po tym czasie jeszcze raz chwilę wyrobić ciasto, a następnie podzielić na 8 części. Uformować bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryte lnianą ściereczką zostawić do wyrośnięcia.
  • Bułki mocno mleczne3. Wyrośnięte piec w piekarniku rozgrzanym do 170*C, przez 15-18 minut. Studzić na kratce kuchennej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babcimama_mnie_nauczylaDOMOWE PIECZYWObułeczki maślanena drożdżach

Komentarze

Podobne przepisy

Preclowe bułki

Dodane przez: dorota w

Preclowe bułki

Pyszne śniadaniowe bułki. Robi...

Bułki pełnoziarniste

Dodane przez: Ola1984

Bułki pełnoziarniste

Domowe pieczywo nie ma sobie równych....

DOMOWE BUŁKI POZNAŃSKIE

Dodane przez: okulewicza

DOMOWE BUŁKI POZNAŃSKIE

Chyba niemal każdy z nas jadł choć...

Bułki grahamki

Dodane przez: alaaa

Bułki grahamki

Na śniadanie najlepsze są bułki...

Bułki śniadaniowe I

Dodane przez: Agiatis

Bułki śniadaniowe

Przepis na pyszne bułki zaczerpnięty...

Bułki pszenne

Dodane przez: alaaa

Bułki pszenne

Bułki rewelacyjne, mięciutkie,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE