Bułki mocno mleczne

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Takie upieczone w domu bułeczki podane na podwieczorek z masłem i konfiturami będą smakowały nawet największemu niejadkowi.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • mąka chlebowa typ 650 - 500 g
    drożdże świeże 10 g
    mleko letnie ¾ szk.
    mleko w proszku 40 g
    jajko 1 szt.
    masło 50 g
    cukier 1 łyżeczka
    sól ½ łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki mocno mleczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem, dodać 2 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w cieple. Gdy rozczyn będzie gotowy, połączyć go z pozostałą mąką, letnim mlekiem, mlekiem w proszku, roztopionym i przestudzonym masłem, jajkiem i solą. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto (można użyć miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego).Nakryte ściereczką lnianą zostawić w cieple do podwojenia objętości.
  • 2. Po tym czasie jeszcze raz chwilę wyrobić ciasto, a następnie podzielić na 8 części. Uformować bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryte lnianą ściereczką zostawić do wyrośnięcia.
  • Bułki mocno mleczne 3. Wyrośnięte piec w piekarniku rozgrzanym do 170*C, przez 15-18 minut. Studzić na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować