BUŁECZKI MLECZNE Z BRĄZOWYM CUKREM

4.5 (183 ocen)

  • 2 godz.

Delikatne, idealnie miękkie, mocno mleczne bułeczki - w sam raz na śniadanie. Ich cudowny zapach, jak sądzę dla wielu z nas, jest wspomnieniem dzieciństwa. Chyba trudno znaleźć osobę, która ich nie lubi. Ja uwielbiam jeść je jeszcze lekko ciepłe, posmarowane masłem i dżemem malinowym.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 300 ml mleka
    - 35 g masła
    - 2 żółtka
    - 1 jajko
    - 500 g mąki pszennej
    - 75 g drobnego cukru
    - 1 łyżeczka soli
    - 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
    - 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 2 łyżeczki cukru waniliowego)
    - gruby brązowy cukier do posypania

Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Bułeczki mleczne z brązowym cukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuść masło, dodaj mleko i podgrzej, by było letnie. Dodaj drożdże i wymieszaj.
  • Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią spożywczą. 2. W dużej misce wymieszaj mąkę, żółtka, cukier, sól i wanilię, dodaj mleko i wyrób gładkie, elastyczne ciasto (najłatwiej zrobić to hakiem miksera). W razie konieczności dodaj nieco więcej mąki. Miskę przykryj folią spożywczą, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  • Bułeczki po uformowaniu. 3. Po tym czasie podziel ciasto na około 7 porcji. Uformuj bułeczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i ostaw na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.
  • 4. Wierzch bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp grubym brązowym cukrem.
  • image-1dl3b7v 5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piecz ok. 20 minut, aż będą rumiane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować